Eticheta energetica la frigidere

In ultimii ani, cand ne confruntam tot mai des cu economisirea energiei, pe langa performantele si calitatile unui aparat electrocasnic, oamenii, mai sunt interesati si despre nivelul de consum al acestor aparate. La nivel european s-au stabilit anumite legislatii riguroase, cu privire la consumul resurselor de energie, combaterea emisiei de gaze cu efect de sera si impactul costului la energie asupra dezvoltarii populatiei.

Ce este eticheta energetica?

Eticheta energetica evidentiaza prin litere, culori si sageti, eficienta energetica a unui aparat electrocasnic. Schema de etichetare se bazeaza pe un indice de eficienta energetica. Valoarea acestui indice este constanta si eticheta poate prezenta 7 trepte de energie aferente fiecarui aparat. Clasa de eficienta energetica in care se incadreaza fiecare aparat electrocasnic, depinde de acest indice.

 

 

 

Pentru aparatele frigorifice, indicele de eficienta energetica aferent claselor disponibile este evaluat astfel:

Indicele de eficienta energetica
Clasa de eficienta energetica Indice de eficienta energetica
A++ * I < 30
A+ *) 30 ≤ I < 42
A 42 ≤ I < 55
B 55 ≤ I < 75
C 75 ≤ I < 90
D 90 ≤ I < 100
E 100 ≤ I < 110
F 110 ≤ I < 125
G 125 ≤ I

* Clasele A++ si A+ sunt destinate frigiderelor, congelatoarelor si combinelor frigorifice.

In schema alaturata se poate observa o scala a literelor A-G, „A” insemnand cel mai eficient nivel energetic si „G”, cel mai putin eficient. Sagetile prezinta eficienta energetica pentru fiecare nivel disponibil. De asemenea, culorile semnifica acelasi lucru. Culoarea verde reprezinta nivelul maxim de eficienta, iar culoarea rosie, nivelul minim de eficienta.

Va aducem la cunostinta ca eticheta contine doua parti: fondul etichetei, adica textul imprimat si o banda cu date. Acestea vin separat si trebuie sa fie combinate, ca o tot unitar. Nu toti producatorii imprima eticheta ca o singura entitate.

Modelul etichetei este universal si poate fi aplicat oricarui aparat frigorific, cu conditia sa fie tradus in limba tarii in care este comercializat.

Informatiile necesare sunt: numele furnizorului sau marca, identificarea modelului, clasa de eficienta energetica, eco-eticheta (dupa caz), consumul de energie, date specifice tipului de aparat.

Aceasta eticheta trebuie sa fie insotita de o fisa si de un tabel standard cu informatii specifice oricarui tip de aparat. Fisa trebuie sa fie oferita impreuna cu aparatul.

 

Electrok.ro
Logo